Løsningene for grønne data

Stockholm samlet Nordens mest sentrale datasenteraktører denne uka, blant annet for å høre på Gary Cook fra Greenpeace.

Under den årlige konferansen «DCD>Energy Smart» er bærekraft det sentrale temaet.

Stockholm som by satser også offensivt på å redusere klimagassutslippene sine, blant annet ved å satse på datasentre og spillvarme derfra som endel av byens oppvarming. Ordfører Anna Jerlmyr fortalte at målet er at all oppvarming skal være fossilfri i år 2020.

Bransjen som vokser raskest
IKT-sektoren er den bransjen med størst økning i energiforbruk. Potensialet for kraftig økende klimagassutslipp er enorme. Derfor haster det å finne gode løsninger slik at digitaliseringen kan fortsette, uten at klimaet og miljøet vårt blir skadelidende.

Anslag viser at IKT-sektoren vil forbruke 18 prosent av verdens energi i år 2030. Datasentre kan ta mellom 6-9 prosent av forbruket – og stå for omtrent prosentvis like mye av verdens utslipp av klimagasser.

Vi må sette opp farta
Hvert år siden 2009 har Greenpeace samlet data om energiforbruk og utslipp fra IKT-sektoren gjennom rapporten «Clicking Clean». I den perioden har mye endret seg, og flere aktører søker nå fornybare energikilder. Facebook, Apple og Google har gått foran, blant annet gjennom sine etableringer i Skandinavia. Men fortsatt gjenstår mye.

Gary Cook er ansvarlig for Greenpeace’ arbeid rettet mot IKT-sektoren. Han la vekt på at det er gjort mye framskritt og at vi teknologisk sett har det vi trenger for å kutte utslipp, men at vi trenger å sette opp farta. Løsningene må tas i bruk - raskt.

For det finnes dem som ikke tar utfordringene på alvor: Verdens største datasenter-område i Virginia, USA, er drevet av en energimiks med 29 prosent kull og 33 prosent gass. Bare fire prosent er fornybart. Om de får virkeliggjort planene om egen rørgate for skifergass fra Vestkysten, vil datasenteret her slippe ut klimagasser tilsvarende 20 kullverk.

 

Norske datasenteraktører må samle seg for å finne de beste og grønneste løsningene, mener Torkild Follaug i IKT Telemark. Her på omvisning hos Ericsson Global ICT Centre utenfor Stockholm.

 

God timing for klyngedannelse
De viktigste diskusjonene på konferansen gikk på bruk av spillvarme. I de store byene - som Stockholm og Oslo – gjør spillvarmen fra datasentrene stor nytte i fjernvarmeanleggene.

Men, hvordan kan spillvarmen fra datasentre i mer fjerntliggende strøk komme best til nytte? Og hvordan kan datasentrene balansere strømnettet på en slik måte at man unngår de største toppene? Hvordan kan man sikre gode koblinger av data mellom fjerntliggende strøk i Skandinavia og de store markedene i Europa?

Torkild Follaug fra IKT Telemark hadde stort utbytte av konferansen. Han leder prosjektet «Bærekraftig digitalisering» med mål om å samle datasenterindustrien i Norge i en klynge.
- Bærekraft representerer både felles utfordringer og felles muligheter i datasenterindustrien. Denne konferansen viser at sentrale aktører setter dette høyt på agendaen. Derfor er det så viktig at vi får opp en samarbeidsplattform i Norge for å fremdeles være i front med de beste og grønneste løsningene, sier han.

Kalender

8.00-17.00 10. september 2021

Brooklyn Bowl, New York

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

* må fylles ut
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.